top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarjolijn van Dieren

Trauma/ptss

PTSS of Trauma binnen een organisatie.

In een organisatie waar hulpverleners werken komt trauma en/of PTSS voor. Onder hulpverleners vallen onder andere; politie-mensen, brandweerlieden, ambulancepersoneel, defensie personeel en overige zorgverleners.

Als hulpverlener ben je prima in staat om in een grote organisatie te functioneren. Een systeem van mensen en regels waar je normaal prima in kan functioneren....totdat er een of meerdere trauma's op je pad komen. In welke vorm dan ook. Je eigen kompas is zoek en je benen worden soms letterlijk onder je vandaan geschopt. Je hebt hulp nodig. Hulp van een leidinggevende, je collega's. Maar vooral hulp voor jou om er weer bovenop te komen en de tijd te krijgen hiervoor.

Je hebt dan vaak te maken met een leidinggevende die het vaak druk heeft en geen idee heeft hoe hij/ zij met jou en je trauma om moet gaan. Of het 'gewoon' niet begrijpt. Collega's die doorgaan met hun dagelijkse werkzaamheden en ook niet altijd weten hoe ze met je om moeten gaan. Of je 'gewoon' vergeten.

Een partner die ziet dat je verandert bent en niet de juiste handvaten heeft om je te helpen. En dan je kinderen nog. Een trauma werkt door in je omgeving en laat zijn littekens na. Hier mag ook goede zorg voor zijn. Steun, een luisterend oor en de juiste zorg. En ook hier geldt het hebben en het houden van eigen regie en het maken van eigen keuzes die bijdragen om te kunnen herstellen. Indien je daar zelf toe in staat bent. En dat geldt niet alleen voor de hulpverlener maar ook voor het gezin.

Elke hulpverlener met PTSS of een trauma is anders of reageert anders. Het is oprecht maatwerk en kijken wat de persoon nodig heeft. Los van alles regels en systemen die er zijn. Warme communicatie en als de 'angel' eruit gehaald kan worden, kan de hulpverlener weer verder. Dan kunnen de regels weer toegepast worden en is er weer communicatie mogelijk. Als een persoon met PTSS in een 'zwart gat' zit is er geen communicatie mogelijk. De persoon is 'uit' en je kan ze niet bereiken. Dan is contact hebben met wie dan ook onmogelijk.

Een trauma in je hoofd is als een puzzel die uit elkaar geslagen is. Alle puzzel delen zijn los van elkaar. Om deze puzzel weer te maken kost tijd en de juiste hulp en zorg. Op een plek waar het veilig is voor de hulpverlener. Zorg van iemand die begrijpt waar je vandaan komt en wat het betekent om allerlei incidenten mee te maken als hulpverleners. De eerste vraag die vaak gesteld wordt als hulpverleners bij mij komen is; ben je executief geweest? En het antwoord is 'ja'. Vervolgens kwam er een zucht en konden ze hun verhaal kwijt. Eigen regie blijft erg belangrijk voor een persoon/ hulpverlener met een trauma . Uit onderzoek is gebleken dat een persoon met een trauma die eigen regie behoudt er weer het snelste bovenop komt. Dat betekent goed luisteren en ondersteunen voor de mensen om hen heen.

Als de hulpverlener weer vertrouwen heeft in zichzelf, een collega of een leidinggevende en een beetje uit het zwarte gat gekomen is, dan kan er weer gedacht worden aan opbouwen oftewel reïntegreren. Los van bovenstaande heb je als organisatie te maken met regels oftewel de Wet Poortwachter. In gesprek met verschillende leidinggevenden is gebleken dat in het 'warme' contact met de getroffen hulpverlener er heel veel mogelijk is. En dat deze collega min of meer uit de wind gehouden kan worden. Zelfs als je je aan de regels houdt. Het gevoel van steun, waardering, erkenning en oprechte aandacht is noodzakelijk voor het herstel.


61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Overlevingsmechanisme

Overlevingsmechanismes...de afgelopen weken zijn er heel wat voorbij gekomen tussen mijn paarden. Opvallend veel eigenlijk. Voortgekomen uit bijvoorbeeld trauma, jeugd, geboorte, bescherming, werk, fa

Wild voor jonge mensen

Vaak zie ik in mijn werk een bepaalde beweging van vragen en onderwerpen die voorbij komen. De afgelopen periode heb ik veel jonge mensen mogen ontvangen die zeer (hoog)sensitief zijn. Vaak zijn dit o

bottom of page