top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarjolijn van Dieren

Jij mooi meisje met ASS


Brochure A4 Paard en Autisme 2021-2 def drukwerk
.pdf
Download PDF • 4.66MB

Daar zit je dan…aan mijn tafel…Ik vraag;” Wat wil je drinken?”…Je kijkt naar beneden. Dit is onze eerste kennismaking.


Contact maken is moeilijk voor je. Ik geef je de tijd en de ruimte. Ik heb geen verwachting van je. Je zit in je puberteit en de hormonen gieren door je lijf. Je probeert een plek te vinden op school, contacten te maken en te onderhouden. Je voelt/ vindt dat je anders bent. Maar wat is ‘normaal?


Ik vraag naar je talenten, waar je blij van wordt. Je kijkt op…daar ben je dan. Wat een ogen en wat een mooie blik heb je. Ik word warm van binnen. Ik ben blij dat je hier bent. Wat zou je willen vandaag?

Er is een druk in mijn hoofd zegt ze. Ik zeg..het is ook best veel hè? Ja, zegt ze. Onze hond komt op dat moment bij haar liggen en legt zijn hoofd op haar been. Ze aait hem. Ik voel dat er rust komt. Er is steun voor haar. Ze wordt gezien.


We gaan naar de paarden. Want bij dieren voel je je fijn. Daar kan je makkelijk contact mee maken. Ik vraag haar wat wil je? Ik wil de paarden aaien…ga maar zeg ik…ze aait de paarden één voor één.


Bij Jasper (fries paard) stopt ze. Hij komt naar haar toe. Hij buigt zijn hoofd over haar hoofd heen en blijft staan. Ik zeg tegen haar…”blijf maar staan, hij wil je helpen”. “Sluit je ogen maar".


Ik sta dichtbij en voel dat ze zich veilig genoeg voelt. Zo’n groot paard die zich over haar heen buigt…in alle stilte. Ik blijf erbij en voel met haar mee. Het paard heeft zijn ogen gesloten net als zij.

Ik zie en voel het paard… en weet dat hij in trance is. Ik voel haar druk in haar hoofd zakken. Heel langzaam zakt het van boven door het lijf heen naar beneden. De druk uit het hoofd verdwijnt. Ze staan hier enkele minuten samen in stilte. Een moment waar er even geen prikkels binnen komen voor haar. Iemand die haar ziet en begrijpt. Ik vraag haar wat er gebeurd. De druk in mijn hoofd is weg. Ik voel mijn lijf weer. Het paard opent zijn ogen…hij heeft z’n werk gedaan. Hij komt uit z’n trance, draait zich om en gaat eten.


Ik sta bij haar, ze draait zich om en ze kijkt me aan. Het contact is gelegd, je zit in je lijf en we gaan stap voor stap verder zodat jij jouw plek mag gaan vinden en jezelf kan omarmen. Met alles wie je bent.


De volgende keer komen je ouders mee. Dan gaan we weer een laagje verder. Ik weet dat het spannend is voor je. Maar het hele systeem werkt mee.


Jij mooi meisje…met ASS.


17 januari en 27 februari 2022 organiseren Mirjam Krowinkel en ik een dag over ASS. Mirjam is systemisch begeleider en moeder van een zoon met autisme. Hierbij hoef je geen kind/ partner of client mee te brengen, je mag ook een vraag over je eigen ASS stellen. Je kan gewoon het onderwerp ‘inbrengen’.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Overlevingsmechanisme

Overlevingsmechanismes...de afgelopen weken zijn er heel wat voorbij gekomen tussen mijn paarden. Opvallend veel eigenlijk. Voortgekomen uit bijvoorbeeld trauma, jeugd, geboorte, bescherming, werk, fa

Wild voor jonge mensen

Vaak zie ik in mijn werk een bepaalde beweging van vragen en onderwerpen die voorbij komen. De afgelopen periode heb ik veel jonge mensen mogen ontvangen die zeer (hoog)sensitief zijn. Vaak zijn dit o

Comments


bottom of page