Zoeken
  • Marjolijn van Dieren

Smokey het paard met ptss helpt mensen

Smokey is nu veertien maanden in mijn kudde. Van een paard met een trauma is hij verandert in een paard die zijn eigen keuzes kan en mag maken. Hierdoor kan hij mensen ondersteunen in hun proces rondom trauma's. Omdat hij zo gevoeld heeft wat dit inhoudt. Smokey maakt deel uit van mijn kudde paarden waar mensen begeleid worden met de kracht van de kudde.


Wat is een trauma?

Een trauma is een onverwerkte (heftige) gebeurtenis in het verleden. Een trauma ontstaat door een heftige gebeurtenis die je zag of meemaakte. Deze gebeurtenis, die recent of lang geleden plaatsvond, kan betrekking hebben op een overval, een ongeluk, mishandeling, scheiding, ontslag of het overlijden van een dierbare. Ook het getuige zijn van een nare gebeurtenis kan een trauma veroorzaken. Feitelijk spreken we van een trauma als een gebeurtenis, ongeacht welke, een ingrijpende invloed op je leven heeft. Een trauma uit zich in flashbacks, nachtmerries en angstgevoelens. Je bent moe, prikkelbaar en hebt concentratieproblemen.


Er zijn twee soorten trauma’s. Bij het eerste trauma is er één keer iets gebeurd, bijvoorbeeld het overlijden van een ouder, ongeluk of seksueel misbruik. Bij het tweede trauma gebeurt er steeds iets opnieuw. Bijvoorbeeld (extreme) verwaarlozing, herhaald seksueel misbruik of terugkerend geweld.


Ook vanuit je lichaam kun je signalen krijgen. Het cortisolniveau (het stresshormoon) in je lichaam is verhoogd, waardoor je voortdurend in opperste staat van paraatheid verkeert. Dit gaat gepaard met een verhoogde bloeddruk, hartslag en ademfrequentie.

Wanneer het trauma zich openbaart verschilt per persoon. Dit kan kort na de gebeurtenis zijn, drie maanden later, maar ook pas jaren later als je dacht alles verwerkt te hebben. Een trauma kan ieder moment in alle hevigheid losbarsten.


Een trauma in het lichaam. In het lichaam kan het trauma ook allerlei sporen achter laten. Hersenonderzoek heeft aangetoond dat trauma het zenuwstelsel ontregelt. Verder kunnen er allerlei fysieke klachten ontstaan zoals; misselijkheid, concentratieverlies, (hyper) gevoeligheid, onrust, ademhalingsproblemen, spanning in het lijf, heftig (opkomende) emoties, hartproblemen, maagproblemen, hypertensie en reuma. Daar waar de plek in het lichaam vatbaar is, zal het trauma een plek vinden.


Zelf het energieveld van de mens verandert door trauma. De patronen hiervan zijn terug te vinden in het energetisch veld van de mens met het trauma. Paarden zijn hier meesters in om te ontdekken waar de energie van de mens stagneert of stokt. Door deze wijsheid in te zetten tijdens mijn begeleiding van mensen, is de weg weer open om te mogen voelen, leven en vrij zijn te zijn. Door het loslaten van trauma's en of gebeurtenissen die jouw levensvreugde blokkeren, ontstaat er weer ruimte voor nieuwe ervaringen.


Smokey is bij mij gekomen met 'een probleem' met het zadel. Ik ken zijn verleden niet. Ik kan alleen vertellen dat het meer was dan alleen een probleem met het zadel. Hij had geen vertrouwen in mensen. Zijn buik was opgezwollen en onrustig als hij dingen moest doen die hij spannend vond. Er was geen contact met hem te krijgen. Zijn ogen waren weggedraaid en hij bevond zich tijdens dit soort momenten in zijn ogenschijnlijk veilige wereld. Hij was weg.

Borstelen, poetsen en aanraken werd gedoogd, maar op dit soort momenten kwam ik niet bij hem binnen. Smokey had de gave om naar binnen te keren en geen contact meer te maken op momenten dat het spannend werd voor hem. Logisch ook, als er op een manier met je werd omgegaan waaraan pijn gekoppeld zit. Door een buddy naast hem te zetten. In dit geval paard Jasper, waar hij tegen aan mocht leunen begon Smokey weer vertrouwen te krijgen tijdens het aanraken. Want als hij te lang steunde en leunde werd hij door zijn buddy gecorrigeerd en mocht hij op zijn eigen benen gaan staan.


Het verhaal waar het grootste trauma zat; was het zadel en dit is een verhaal wat langer duurt. Zie onderstaande link;

https://www.vandierencoaching.nl/post/smokey


Moet je je voorstellen dat je een zadel op een rug van een paard legt en hij direct op de grond gaat liggen. Blinde paniek in zijn ogen en het enige waar hij veilig is, is in zichzelf en op de grond. Paard kon geen kant meer op. Het zadel heb ik een periode gelaten. Samen met zijn buddy Jasper hebben we vooral geïnvesteerd in contact maken en vertrouwen krijgen. Op een gegeven moment kreeg ik het zadel op en gingen Smokey aan de hand mee, zonder ruiter op zijn rug. Ik reed op Jasper. Op enig moment begon zijn zadel te schuiven. Smokey draaide met zijn ogen en sprong meters de lucht in om vervolgens op de grond te gaan liggen. Plat. Ogen weggedraaid en geen contact mogelijk. Ik heb letterlijk aan hem getrokken, maar dat had geen zin. En ja, dit heeft ook een enorme impact op mij, als mens gehad. Want wat hadden andere soortgenoten van mij dit mooie, krachtige, edele dier aangedaan dat hij zo in zijn trauma kwam?


Na heel veel liefde en geduld en vertrouwen te geven aan een beschadigd paard, zijn we heel ver gekomen. Wel moest ik hierbij goed kijken en voelen wat hij aan kon en welke stappen we konden zetten.


Smokey uitte zijn trauma in onder andere verzet. De eerste tien maanden heeft hij heel veel gebokt. Hij kroop terug in zijn 'ogenschijnlijk' (on)veilige lijf. Hij transpireerde hevig. Hij was onrustig en ademde snel. Er was geen contact met hem te krijgen. Na elke stap was hij dodelijk vermoeid.


Smokey is de afgelopen veertien maanden omringd met liefde en rust. Tijdens de stappen om uit zijn trauma te komen, volgde ik hem in wat hij aangaf. Af en toe ging ik over zijn grens heen omdat ik wist dat dit hem zou helpen. Smokey heeft nu rust in zijn lijf, geen opgeblazen buik meer waar hij de spanning vasthield, transpireert niet meer bij spannende situaties, geeft aan waar hij geborsteld wil worden en maakt contact. Hij heeft ondervonden dat zijn lichaam veilig is. En dat het veilig is om in spannende situaties te blijven en niet meer naar binnen te keren. Hij kan op zichzelf vertrouwen.


Vanuit deze basis is een zwaar beschadigd paard wat zijn trauma overwonnen heeft, is hij bereid om mensen met een trauma te ondersteunen. Zodat ook hij kan zien en voelen wat het is om mensen te begeleiden op een andere manier dan hij gewend is om met mensen om te gaan.Wil jij door Smokey en zijn kudde ondersteunt worden?

6 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Trauma/ptss

PTSS of Trauma binnen een organisatie. In een organisatie waar hulpverleners werken komt trauma en/of PTSS voor. Onder hulpverleners vallen onder andere; politie-mensen, brandweerlieden, ambulancepers

Meer weten over paardencoaching, of wil je eens kennismaken?
Neem dan contact met me op!
Contact

A: de Stege 7

8194 LP te Veessen

​​

T: 06-19649931

E: vandierencoaching@outlook.com

KvK-nummer: 68340206

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon

© 2018 - 2020 by Brand Fuel